Aika suunnitella syysviljojen kevään rikkakasvien torjuntaa

Ennätyksellinen syysvilja-ala odottelee tällä hetkellä kevään saapumista tukevan lumipeitteen alla.

Ennätyksellinen syysvilja-ala odottelee tällä hetkellä kevään saapumista tukevan lumipeitteen alla. Kevätaurinko alkaa kuitenkin pilkahtelemaan pilvien takaa ja nyt onkin hyvä hetki kääntää katseet kohti kevättä ja kasvinsuojeluainesuunnitelmia.

Kevään rikkakasvien torjunnan suunnittelua varten kannattaa kerrata viime vuodelta lohkokohtaiset havainnot ja suunnitella valmisteet tarvittavien tehojen perusteella. Lisäksi huomioidaan syksyllä tehdyt toimenpiteet. Jos syysviljoilla on tehty rikkakasvien torjunta jo syksyllä, on hyvä muistaa, että vain harvoin se pelkästään riittää. Syksyllä tehty torjunta vähentää talvehtineiden rikkakasvien määrää, mutta ei vaikuta kevätitoisiin rikkakasveihin. Syystorjunnan jälkeen keväällä voi olla mahdollista pienentää käyttömääriä rikkakasvien ollessa pienempiä, mutta tällöinkin kevään rikkatorjuntaan on syytä varautua.

Usein rikkakasvien torjuntaa ei kuitenkaan tehdä syksyllä, jolloin syksyllä itäneet rikkakasvit voivat olla jo isoja ruiskutuksen aikaan ja hyvät tehot ovat tarpeen. Tällöin keväiseen rikkakasvien torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota valitsemalla käyttöön tehokas valmiste.

Kevään rikkakasvien torjuntaan kaksi hyvää vaihtoehtoa: Broadway ja Quelex Combo

Kevään rikkakasvien torjuntaan kannattaa valita Broadway-valmiste, jos lohkoilla on viime vuodelta havaintoja heinämäisistä rikkakasveista eli esimerkiksi juolavehnästä tai luohosta. Vaikka syksyllä näitä rikkakasveja olisi jo torjuttu, on tärkeää jatkaa keväällä torjuntaa Broadway:llä optimaalisen tehon varmistamiseksi. Jos syystorjuntaa ei ole tehty, torjunta tehdään Broadway:n täydellä käyttömäärällä yhdessä Dassoil-kiinnitteen kanssa. Broadway:lla saadaan samalla torjuttua tehokkaasti myös syysviljojen ns. perusrikkakasvit kuten mm. saunakukka (myös syysitoinen) ja matara sekä monet muut rikkakasvit eikä muita rikkakasvien torjunta-aineita tarvita.

Quelex Combo-pakkaus on puolestaan yksi parhaista valmisteista syysviljojen keväiseen leveälehtisten rikkakasvien torjuntaan. Se on erittäin tehokas ja laajatehoinen kahden valmisteen (sis. Quelex ja Refine Super SX) yhteispakkaus, jolla saadaan torjuttua hyvin myös syksyllä itäneet ja keväällä usein kookkaaksi päässeet rikkakasvit kuten saunakukka, matara ja peippi. Syysviljoilla käytä pakettiratkaisun suurimpia annoksia ja muista lisätä kiinnite. Gondor-kiinnite levittää aineen vielä paremmin kuin Sito Plus ja vähentää tuulikulkeumaa.

Näistä kahdesta valmisteesta Quelex Combo käy kaikille syysviljoille eli myös syysohralle, toisinkuin Broadway, joka soveltuu vehnän, rukiin ja ruisvehnän rikkakasvien torjuntaan. Molemmat valmisteet sopivat myös alhaisen käyttölämpötilavaatimuksensa puolesta hyvin syysviljojen rikkakasvien torjuntaan.

Edellä mainitut valmisteet ja käyttömäärät ovat varmoja valintoja syysviljojen rikkakasvien torjuntaan tulevalle keväälle. Etenkin Broadwayn käyttömäärää voidaan kuitenkin jonkin verran mainitusta vähentää, jos ei torjuta heinämäisiä rikkakasveja ja rikkakasveja on torjuttu jo syksyllä.

Kysy lisää Viljelijän Avena Bernerin asiantuntijamyyjiltä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja